Wat jaren geleden begon met een reis richting het Europese Hof van Justitie 🇱🇺 in Luxemburg én waar we vervolgens de afgelopen jaren met zijn allen gigantisch hard aan hebben gewerkt, wordt vandaag beloond!
Vandaag publiceerde de Hoge Raad der Nederlanden zijn uitspraak naar aanleiding van de prejudiciële vragen die gesteld zijn in de #woekerpolisaffaire.
De Hoge Raad volgt niet alleen de lijn van zijn belangrijkste adviseur – Advocaat-Generaal Hartlief – maar volgt ook onze bewoordingen en conclusie.
Kort gezegd, ook als het misschien (!) niet letterlijk in de toenmalige regelgeving stond, dan had de verzekeraar transparant (konden/moeten) zijn over de kosten. Zij kenden de producten zelf immers het beste.
“Hierbij valt in aanmerking te nemen dat het aan de verzekeraar is om de aard en de kenmerkende eigenschappen van de door hem aangeboden verzekeringsproducten te bepalen, en dat deze dan ook in beginsel zou moeten kunnen vaststellen welke kenmerkende eigenschappen van die producten rechtvaardigen dat de verzekeringnemer aanvullende informatie moet worden verstrekt.”
“Verzekeraars zijn zelf verantwoordelijk en kunnen zich met betrekking tot de informatieverstrekking omtrent hun eigen producten niet achter de regelgevers verschuilen” aldus eerder AG Hartlief.
De Hoge Raad sluit af met: “De verzekeringnemer heeft dus aanspraak op die rechtsbescherming ook in een geval waarin de verzekeraar de informatieplichten van art. 31 lid 3 DLR heeft nageleefd.”
Dit is echt een hele goede en grote stap voor de vele (voormalige) polishouders die nog steeds op zoek zijn naar afdoende compensatie.
– Heel veel dank aan Consumentenbond voor het gestelde vertrouwen. Heel veel dank aan het hele Team LEAN en onze procesadvocaat Menno Bruning voor alle inzet en commitment!
Wil je meer lezen? Klik hier voor ons LinkedIn-bericht. En klik hier om naar de website van de Hoge Raad te gaan.