Dag van de Checklist: de NDA uitgelicht
Het is vandaag 30 oktober: de dag van de checklist. Iets vergeten is menselijk, maar in de meeste gevallen niet heel handig. Om te voorkomen bepaalde zaken te vergeten bieden checklists een uitkomst. Checklists bieden ook uitkomst bij het opstellen van overeenkomsten, zoals een non-disclosure-agreement (‘NDA’, ook wel geheimhoudingsovereenkomst genoemd).
Wanneer partijen contracten sluiten, kan het voorkomen dat een partij vertrouwelijke informatie zal delen met de wederpartij. Om te voorkomen dat dergelijke informatie wordt misbruikt kan een NDA of een geheimdhoudingsovereenkomst uitkomst bieden. Simpel gezegd, in een NDA verklaart een partij vertrouwelijk ontvangen informatie geheim te houden. In deze blog bespreek ik waar partijen aan moeten denken bij het opstellen van een NDA.
Eenzijdig of tweezijdig
Allereerst is het belangrijk vast te stellen wie partij zijn bij de NDA. Normaliter is sprake van een partij die vertrouwelijke informatie verstrekt (‘verstrekkende partij’) en een partij die vertrouwelijke informatie ontvangt (‘ontvangende partij’). Het is echter ook mogelijk dat beide partijen zowel informatie verstrekken als ontvangen. Het is belangrijk dat partijen zich bewust zijn van dit onderscheid en wat in de betreffende situatie van toepassing is.
Vertrouwelijke informatie
Vervolgens is het belangrijk dat voor partijen duidelijk is welke informatie kwalificeert als vertrouwelijk. Door de overeenkomst af te bakenen zal in een mogelijk geschil duidelijk zijn voor zowel partijen als eventueel de rechter of het delen van bepaalde informatie een inbreuk is op de overeenkomst. Dit betekent niet dat een NDA zich dient te beperken tot specifieke informatie. Partijen kunnen namelijk ook overeenkomen dat “alle informatie” die de verstrekkende partij deelt met de ontvangende partij onder de reikwijdte van de NDA valt. In dat geval doen partijen er ook goed aan om dit zo op te nemen in de NDA.
Uitzondering op vertrouwelijkheid
Mocht er sprake zijn van uitzonderingen op het verbod vertrouwelijke informatie te delen, neem deze uitzonderingen dan ook op in de overeenkomst. Te denken valt aan dat de ontvangende partij reeds openbare informatie, of informatie die niet is verkregen door de verstrekkende partij, wel mag delen met derden. Belangrijk is om in dat geval in de overeenkomst op te nemen dat de ontvangende partij met deugdelijk bewijs moet kunnen onderbouwen dat sprake is van een uitzondering, als hij deze informatie deelt.
Duur en opzegging
Neem in de overeenkomst op vanaf welk moment de overeenkomst van kracht is en wanneer deze eindigt. Neem daarnaast op onder welke voorwaarden de overeenkomst tussentijds kan eindigen. Partijen moeten zich bewust zijn van de gevolgen van het eindigen van de overeenkomst. Als de overeenkomst eindigt, geldt het verbod om informatie te delen dus niet meer. Neem als verstrekkende partij dan ook een termijn op die aangeeft tot wanneer na beëindiging van de overeenkomst informatie vertrouwelijk blijft.
Teruggave of vernietiging
Op het moment dat de samenwerking afloopt zal de verstrekkende partij verstrekte informatie terug willen hebben, of vernietigd willen hebben. Het is aan te bevelen hier duidelijke afspraken over te maken in de NDA om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie bij de ontvangende partij blijft liggen.
Intellectuele eigendom
Voor de verstrekkende partij is het van belang dat alle intellectuele eigendomsrechten niet over gaan op de andere partij. Het is daarom verstandig dit ook zo op te nemen in de overeenkomst. Daarnaast is het voor de verstrekkende partij van belang om op te nemen dat de ontvangende partij het delen van vertrouwelijke informatie niet mag opvatten als het verlenen van licentie met betrekking tot de intellectueel eigendomsrechten.
Garanties
Het is mogelijk dat de verstrekkende partij onjuiste of onvolledige informatie verstrekt. Om te voorkomen dat dit leidt tot aansprakelijkheid is het gebruikelijk om op te nemen dat de verstrekte informatie niet ook gegarandeerd juist is.
Overtreding
Het kan voorkomen dat een bepaling in de overeenkomst wordt geschonden. Wij adviseren daarom ook altijd om een boeteclausule op te nemen in de NDA / geheimhoudingsovereenkomst die geldt voor het geval dat de overeenkomst niet wordt nagekomen. Hierbij doet de verstrekkende partij er goed aan op te nemen dat deze boete losstaat van het vorderen van schadevergoeding.
Rechtskeuze
In overeenkomsten is het gebruikelijk op te nemen welke recht van toepassing is op de overeenkomst en welke rechtbank bevoegd is om kennis te nemen van geschillen die ontstaan over de overeenkomst.
Checklist
Heb je een NDA opgesteld, check dan of de volgende onderdelen zijn opgenomen aan de hand van onze checklist. Je downloadt de checklist door hier te klikken.
Vragen? We helpen je graag!
Heb je vragen of wil je dat wij je met een NDA of een geheimhoudingsovereenkomst helpen?
Bel met 085 303 64 29 of stuur een e-mail naar Arnoud (arnoud@leanlawyers.nl). We helpen je graag verder!
Onze gespecialiseerde advocaten en juristen bieden 24/7 hulp bij (vragen over) het opstellen van een NDA/ geheimhoudingsovereenkomst of een andere overeenkomst.
Wil je het risico beperken? Ben je van plan om een overeenkomst / NDA met iemand aan te gaan? Overweeg je misschien om te fuseren of een bedrijf over te nemen en wil je daarvoor een NDA opstellen?
De specialisten van LEAN LAWYERS kunnen je op al deze terreinen bijstaan, als advocaat en als adviseur.