Schorsing als Ordemaatregel – een duidelijk stappenplan
Schorsing kan de werkgever gebruiken als ordemaatregel, vooruitlopend op een ontslag of als disciplinaire maatregel, omdat anders een onaanvaardbare situatie ontstaat. Bij schorsing kun je als werkgever het volgende stappenplan volgen.
Stap 1
Raadpleeg de in de arbeidsovereenkomst, cao of personeelsregeling neergelegde schorsingsbepalingen en volg de daarin neergelegde procedure.
Stap 2
Onderzoek de feiten die aan de voorgenomen schorsing ten grondslag worden gelegd.
Stap 3
Plan een gesprek met de medewerker om de reden van de schorsing te bespreken en stel de medewerker in de gelegenheid hierover zijn mening te geven.
Stap 4
Bepaal aan de hand van dit gesprek of je de mederwerker nog steeds wilt schorsen. Neem bij voorkeur contact op met je advocaat of jurist om te checken of de schorsing een passende maatregel is.
Stap 5
Bevestig in een brief aan de werknemer wat in het gesprek naar voren is gekomen en laat de werknemer tekenen voor ontvangst (en, als dit mogelijk is, voor akkoord). Vermeld bij schorsing onder meer de zwaarwegende reden en de schorsingstermijn in de brief.
Stap 6
Tijdens de schorsing betaal je als werkgever het loon in beginsel door, tenzij in de arbeidsovereenkomst of cao anders is bepaald. Heb je dit in de arbeidsovereenkomst gedaan, dan kan de verplichting tot doorbetaling van loon alleen voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst worden uitgesloten. Niet langer
Stap 7
Tijdens de schorsing kun je de door werkgever ter beschikking gestelde auto die niet privé mag worden gebruikt, in principe innemen. Overleg hierover wel met je advocaat of jurist of dit in jouw specifieke situatie het geval is.
Stap 8
Mag de ter beschikking gestelde auto ook privé worden gebruikt, dan kun je de auto tijdens de schorsing in beginsel niet innemen, tenzij anders is overeengekomen. Neem je de auto vervolgens wel in, dan moet je een compensatie betalen.
Stap 9
Tijdens de schorsing betaal je de kostenvergoedingen door, tenzij de werknemer de kosten niet meer maakt.
Wat doe je aansluitend?
Daar praten we je over bij in onze volgende blog 😉