Werknemer weigert mondkapje te dragen; ernstig verwijtbaar handelen – LEAN HR Update
Met de stijgende corona/covid-cijfers wordt het weer actueel: wat te doen als je medewerker weigert een medisch mondkapje te dragen?
De rechtbank Limburg zette het nog eens goed uiteen in een onlangs gepubliceerde uitspraak.
Kort en bondig
Een werknemer bij een zorginstelling weigert tijdens het werk een mondkapje te dragen. De werknemer geeft aan dat hij ziek wordt van het dragen van een mondkapje. De Bedrijfsarts en het UWV oordelen dat de werknemer dat medisch gezien het mondkapje wel kan dragen, maar deze blijft weigeren.
De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat de werknemer weigert te werken met een mondkapje.
De rechter oordeelt vervolgens dat de werknemer hiermee ernstig verwijtbaar handelt. Het belang van de werkgever – zijnde een zorginstelling weegt hier (veel) zwaarder. Belang van de zorginstelling was namelijk het beschermen van kwetsbare ouderen tegen de mogelijk ernstige gevolgen van Covid-19. Verzoek om ontbinding wordt dus toegewezen vanwege verwijtbaar handelen. De voortdurende weigering een mondkapje te dragen is ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. De werkgever is – aldus de rechtbank – geen (!) transitievergoeding verschuldigd.
LEAN HR Tip💡 ->
- Weigert de werknemer na een goed gesprek hierover om een redelijk voorschrift op te volgen, zoals hier het dragen van een mondkapje, wees dan duidelijk over de consequenties daarvan.In deze zaak handelde de werkgever correct door de werknemer officieel te waarschuwen, de kans te geven om het werk te hervatten, daarbij te wijzen op de gevolgen van een weigering en door het loon stop te zetten en vervolgens een ontbindingsverzoek in te dienen.
- Beroept de werknemer zich op medische gronden? Zorg dan voor een onderbouwd verweer, bijvoorbeeld door een advies van de bedrijfsarts en een deskundigenoordeel van UWV.
Meer weten?
Meer weten en/of direct schakelen met een arbeidsrechtspecialist? Bel (085 – 303 64 29) of mail dan vrijblijvend met Sanita (sanita@leanlawyers.nl) of Eveline (eveline@leanlawyers.nl). Ze helpen je graag verder!
Onze gespecialiseerde advocaten en juristen bieden 24/7 hulp
bij (vragen over) concurrentiebedingen, ontslag, reorganisaties en andere arbeidsrechtkwesties.